Épületek légkezelő,- szellőztető rendszerének ózonos tisztítása

A különféle légkezelő szellőzőrendszerek vezetékhálózatában a szűrőbetétek minőségileg megfelelő rendszeres cseréje ellenére is a vezetékek falán már 1-3 éves használat után alig látható szennyeződés rakódik le. Ennek mértéke még az olyan hálózati szakaszokban is jelentősebb mértékű lehet, ahol az áramlási sebesség vagy áramlási irányának változtatására is lehetőség van. A lerakódott anyag vegyes kémiai összetételű, általában szilárd, és esetenként elég nehezen is észlelhető. A kis mennyiségű lerakódások veszélyességét a nagy aktív felület adja, amely kiváló táptalajt biztosít a különféle baktériumok, penészgombák, csírák megtelepedésére. A folyamatos páradús közegben ezek gyorsan elszaporodhatnak, és a keringetett levegővel a szűrőkön is átjutva bekerülnek a belső terekbe, így számottevő egészségügyi kockázatot hordozva. A légkezelő rendszerek rendszeres fertőtlenítése jelentősen csökkenti a légúti megbetegedések kockázatát

Környezetbarát légtechnikai fertőtlenítő eljárás

Ózonos eljárással rövid idő alatt hatékonyan fertőtleníthető a vezetékhálózat teljes hossza és egyidejűleg a rendszerben lévő szűrőbetétek is. Az ózonos fertőtlenítés 99.99% hatékonysággal pusztítja el a baktériumokat, vírusokat és gombákat valamint a növényi eredetű allergéneket is. Az ózonos kezelés kiűzi a rovarokat és élősködőket a rendszerből.

  Az eljárás alkalmazása légkezelő rendszerek esetében:

Nagy teljesítményű ipari ózongenerátort csatlakoztatunk a légkezelő rendszerhez egy erre a célra kialakított csatlakozási ponton. A rendszer működésével egyidejűleg nagy koncentrációban és erős légárammal ózont juttatunk a rendszerbe. Az ózondús levegő feltölti a rendszert és fertőtleníti a vezetékeket illetve a légkezelő szűrőbetéteit, hűtőbordáit. A megfelelő ózonkoncentrációt speciális műszerrel ellenőrizzük a rendszer több pontján. A befúvó nyílásokon keresztül ózon jut a belső terekbe fertőtlenítve azok levegőjét is. (nincs visszafertőződés) Az eljárás befejeztével a légkezelő rendszer segítségével szellőztetjük át az épületet folyamatosan ellenőrizve az ózon koncentrációt.  Az eljárás befejezését követő 3. órában az épület használatba vehető.

ipari-fertotlenito-ozongenerator_6.png

A légtechnikai rendszerek kórokozói: Az Aspergillus gomba

Az Aspergillus nevű gomba által okozott betegség, mely általában a tüdőt érinti. Az Aspergillus igen elterjedt, gyakran megtalálható komposzt gödrökben, szellőző csatornákban és a levegővel szálló porban. A spórák belégzése az aszpergillózis elsődleges oka. Az aszpergillózis a szervezetben általában a levegővel érintkező, nyitott helyeket kedveli, például olyan üregeket, melyek a tüdőben korábbi betegség kapcsán képződtek (kavernákat). A fertőzés a hallójáratokat és az orrmelléküregeket (szinus) is megtámadhatja. Az orrmelléküregekben és a tüdőben a betegség kerek csomó alakot (aspergilloma) ölt, ami gombafonalakat, véralvadékot és fehérvérsejteket tartalmaz összegabalyodva. E gomba-labda fokozatosan nő, és elpusztítja a környező tüdőszövetet, de általában nem terjed más területekre. Ritkább eset, hogy az aszpergillózis nagyon rosszindulatúvá válik, és a tüdőben gyorsan szétterjedve a vérrel sokszor eljut az agyba és a vesébe. E gyors terjedés elsősorban a károsodott védekezőrendszerű betegekre jellemző. Az Aspergillus nem csak fertőzést, hanem túlérzékenységet is képes okozni, ha a bőrön vagy a nyálkahártyákon megtelepszik. (Forrás: dr.info.hu)

 

Az ózonos fertőtlenítés előnyei

Környezetbarát | Alkalmazása egyszerű, gyorsan bevethető | Az ózon gáz halmazállapotú így eljut a rendszer minden pontjára | A kezelt területen egyenletesen oszlik el, kizárja az emberi hiba lehetőségét a fertőtlenítő anyag kijuttatása során. |  Egyformán hatásos a levegőben és a felületeken is |  Az egészségügyi várakozási idő minimális. | Az ózonkezelés után az ózon önmagától  lebomlik (az ózon felezési ideje kb.20 perc), |  A bomlás után nincs maradványszer, az ózon tiszta oxigénné alakul