Élelmiszer feldolgozó üzemek fertőtlenítése hibrid technológiával

Az egyre szigorodó élelmiszer-biztonsági előírásokat és az élelmiszer előállítási technológia által támasztott követelményeket is figyelembe véve, az ózon fertőtlenítő eljárásként történő alkalmazása számos az élelmiszer iparban felmerülő mikrobális eredetű kockázatra jelent korszerű, költséghatékony és környezetbarát megoldást. Az eljárás a hidegköd technológiával kombinálva fokozottabb felületi hatékonyságot eredményez.

Az ózon+hidegköd hibrid technológia alkalmazható nagy terekben is!
Az egyedülálló hibrid technológia ipari - nagy térben történő -  hatékony alkalmazását az utóbbi évek technológiai fejlesztései tették lehetővé. Az országban egyedülállóan rendelkezünk olyan technológiával amely képes nagy terekben is a megfelelő ózonkoncentráció rövid idő alatt történő előállítására ami alkalmassá teszi nagyméretű helyiségek pl. silók, istállók, hűtőházak élelmiszerraktárak feldolgozó üzemek fertőtlenítésére, valamint ömlesztett mezőgazdasági termékek (pl. kukorica, búza, rizs, zöldségek, fűszerek, magvak) rövid idő és alacsony energiafelhasználás mellett történő hatékony fertőtlenítésére.

Fontos eredményünk egy saját fejlesztésű ózon+hidegköd hibrid technológiás tojásfertőtlenítő kamra, amelyben ipari körülmények között sikeresen fertőtlenítettünk papírtálcán elhelyezett Salmonella Senftenberg törzzsel (tf001) infektált tojásokat.

Az ózon alkalmazása 1000 légköbmétert meghaladó terekben:

Nagy teljesítményű ipari ózongenerátort helyezünk el a helyiségben. A gép (vagy gépek) nagy koncentrációban és erős légárammal ózont juttatnak a helyiség levegőjébe. Az ózondús levegő feltölti teret és fertőtleníti a helyiséget. A megfelelő ózonkoncentráció elérését speciális műszerrel ellenőrizzük a helyiség több pontján. Ha a helyiség tartalmaz légkezelő szellőztető rendszert, akkor az eljárás utolsó szakaszában ennek beindítása is szükséges azért, hogy az ózon fertőtlenítse a rendszer csőrendszerét is. Ezzel a befúvó  és elvezető nyílásokon keresztül ózon jut a csőrendszerbe is. (nincs visszafertőződés) Az eljárás befejeztével a koncentráció csökkenésének folyamatos ellenőrzése mellett rövid időn belül átadjuk a helyiséget. Ha van akkor a légkezelő rendszer segítségével szellőztetjük át az épületet ami lerövidítheti a várakozási időt. A legtöbb esetben az eljárás befejezését követő 3. órában az épület használatba vehető.

Rövid egészségügyi várakozási idő

Az ózonos fertőtlenítési eljárás lényeges ismérve, hogy alkalmazása során - az ózon gyors felezési ideje miatt - a hagyományos eljárásoknál jelentősen rövidebb egészségügyi várakozási idő szükséges, ami a működő üzemek esetében rövidebb termelési idő kiesést jelent.

Az ózonos fertőtlenítés előnyei élelmiszeripari szempontok alapján

Alkalmazása egyszerű, gyorsan bevethető:
Egy kedvezőtlen laboreredményt kövatően akár 24 órán belül megkezdhető az eljárás.

Az ózon rendelkezik GRAS minősítéssel ami engedélyezi a közvetlen érintkezését az élelmiszerekkel:
Az ózon nem okoz az élelmiszereken íz és állagváltozást.

Gáz halmazállapotú nem tartalmaz hozzáadott nedvesítő anyagot:
Nem változtatja meg a helyiség páratartalmát.

Az eljárás kizárja a fertőtlenítőanyag kijuttatása során az emberi tényezőből eredő hibákat:
Az eljárás során használt berendezések automatikus működésűek.

Egyformán hatásos a levegőben és a felületeken is:
A megfelelő koncentráció biztosítja a felületi hatékonyságot is.

Az egészségügyi várakozási idő minimális:
Az ózonkezelés után az ózon önmagától lebomlik (az ózon felezési ideje kb.20 perc), 

A bomlás után nincs maradványszer, az ózon oxigénné visszaalakul.

Az ózon nem károsítja a gépeket illetve berendezéseket.